Hoppa till huvudinnehåll

Naturmaterial behöver omsorg

Skinn och läder är fantastiska naturmaterial med både skyddande och isolerande egenskaper. Men olika skinn passar till olika handskar. För vårade dressade handskar arbetar vi uteslutande med de finaste kvaliteterna, både vad gäller råvaran och tekniken för infärgning. Allt skinn och läder vi använder är genomfärgat vilket ger en fantastik känsla och färgdjup, men står emot väta mycket sämre. Det är viktigt att komma ihåg att inga skinn är "perfekta" eftersom det är ett material som inte är producerat utan skapat av naturen. Varje skinn har sin egen struktur och "signalement" i form av olika märken. Här kommer tillskärarens yrkesskicklighet till sin rätt.

Hestra har arbetat med skinn och läder sedan 1936. Det märker du när du tar på dig en handske från Hestra.

Ta hand om skinnet

undvik vatten & värmekällor

Våra handskar är känsliga för väta då mörka fläckar kan bildas på skinnet. Skinnen saknar ytbeläggning då de genomfärgas för att få en känsla och färgdjup utöver det vanliga. Lammnappa är känsligast medan handskar av peccary, carpincho, hjort och älg tål väta något bättre. Vi rekommenderar att du tar av dig handskarna när det regnar. Om de mot förmodan skulle bli blöta, torka dem plant i rumstemperatur och undvik alla typer av värmekällor. Lädret kan då torka ut och bli stelt. Har mörka fläckar bildats, pröva med att gnugga försiktigt med en mjuk duk med lite talk. Oftast försvinner fläcken.

Låt dina handskar vila

växla mellan flera par handskar

Våra handskar tillverkas av de finaste naturmaterialen. Men för att bibehålla deras ursprungliga skick behöver de vila och torka ordentligt. Fuktiga material slits ut mycket snabbare än torra. Vi råder dig att ha minst två par handskar att byta mellan så att du har möjlighet att låta ett par vila en dag mellan användningarna. På så sätt kommer dina favorithandskar att få ett längre liv.

Bibehåll passformen

sträck i handskarna emellanåt

Varje handskes elasticitet i Table Cut kontrolleras av en handskmakare för att säkerställa en perfekt passform. Efter ett tag kommer dock handsken att ”flyta ut”, vilket betyder att handskens elasticitet omfördelas från dess bredd till dess längd. Handskens upplevs bred men fingrarna korta, vilket är helt normalt. För att få passformen att återgå till ursprungligt skick drar du enkelt handsken över en bordskant. På så sätt återställer du elasticiteten till det läge handskmakaren ställde vid tillskärningen. Med ena handen tar du tag i finger-topparna och med den andra precis vid handskens öppning. Dra sedan handsken varsamt över bordskanten. Återupprepa proceduren med varje finger, fast då räcker det att du drar för hand. Börja vid fingrets rot och dra fyra till fem drag.