Hoppa till huvudinnehåll

The Art of Glove Making

Följ med oss till det lilla handskmakeriet där våra finaste Table Cut-handskar tillverkas.

Från Frankrike till världen

Likt så många andra uttryck av skapande av kläder kommer handskmakeriet ursprungligen från Frankrike. Ett hantverk som främst utövades av hugenotterna. Under 1600-talet emigrerade många och bosatte sig i England, Tyskland, Danmark och Sverige. Vart de än reste tog de med sig sin yrkesskicklighet. Än i dag är de finaste handskarna tillverkade enligt den franska handskmetoden.

Hantverket

Handskmakeri är ett sällsynt yrke numera. I dag är det färre än ett hundra handskmakare världen över. Två av dem finns i Sverige – Anton och Niklas Magnusson, som tillhör den fjärde generationen i familjeföretaget Hestra.

Handskmakeri – steg för steg

Steg 1

det börjar på garveriet

Innan de garvade skinnen når oss i Småland garvas de av världens ledande garverier från råhudar till mjukt och genomfärgat skinn. Allt skinn vi använder är av högsta klass och genomfärgas, vilket ger oss de finaste skinnen i världen att arbeta med.

Steg 2

taxering av skinnet

Med bara en blick kan våra skickliga handskmakare avgöra hur många handskar som kan skära ut av ett skinn. Som ett första steg i processen fuktas skinnen i duk för att göra dem lättare att bearbeta. Därefter granskar handskmakaren skinnet noggrant och planerar hur handskarna bäst skärs ut. Som en sista förberedelse innan tillskärningen talkar han skinnet för att göra det än enklare att handha.

Steg 3

att tänka på vid tillskärning

Handskmakaren måste använda skinnet så effektivt som möjligt för att minimera spillet samtidigt som märken och pigmentsfläckar undviks. Då alla handskskinn har en naturlig elasticitet, är handskmakarens viktigaste uppgift att kontrollera denna för att uppnå en perfekt passform. I vilken riktning och hur mycket elasticitet som lämnas kvar i varje handske kontrolleras minutiöst.

Steg 4

tillskärning

Handskmakarens verktyg är enkla, men beprövade. Han använder en stor sax, en trubbig kniv kallad piquette, och en linjal märkt i franska tum. Först mäts handskens längd ut, innan det sträcks ut på motsatt håll för att mäta handskens elasticitet, och därigenom bestäms storleken. Varje del av handsken mäts och kontrolleras för ett perfekt resultat.

Steg 5

inpassning och stansning

Efter tillskärningen sträcks skinnet utmed handskens längd, och därmed lämnas all elasticitet över handen, och passas in över en pappmall. För varje storlek finns en pappmall som motsvarar ett stansjärn. Handskämnet får därefter vila under press i över två timmar innan det slutligen stansas ut med hjälp av en handstans.

Steg 6

sömnad och färdigställande

När handskens alla delar är tillskurna enligt ovan sys de ihop för hand eller med en piquémaskin, och foder sys i för hand. De dressas på varma metallhänder innan de till slut stryks och poleras för dess slutliga form och finish.