Hoppa till huvudinnehåll

Våra material

Kvaliteten och utseendet på ett par handskar avgörs inte enbart av tillverkningen utan i lika stor utsträckning av materialet.

Naturmaterial

Skinn och läder är fantastiska naturmaterial med både skyddande och isolerande egenskaper. Men olika skinn passar till olika handskar. För våra dressade handskar arbetar vi uteslutande med de finaste kvaliteterna, både vad gäller råvaran och tekniken för infärgning. Allt skinn och läder vi använder är genomfärgat vilket ger en fantastik känsla och färgdjup, men står emot väta mycket sämre. Det är viktigt att komma ihåg att inga skinn är "perfekta" eftersom det är ett material som inte är producerat utan skapat av naturen. Varje skinn har sin egen struktur och "signalement" i form av olika märken. Här kommer tillskärarens yrkesskicklighet till sin rätt.

Hestra har arbetat med skinn och läder sedan 1936. Det märker du när du tar på dig en handske från Hestra.

Vildsvinsläder från sydamerika

peccary

Det är mjukt, smidigt och varmt och anses vara det mest exklusiva lädret.
Våra peccaryhandskar skärs alltid ut ur ett och samma skinn, och alltid a longe, längst utmed ryggen. Det ser du genom att djurets hårsäckar alltid ligger horisontella i den färdiga handsken. Våra peccaryhandskar skärs till av en och samma handskmakarmästare, som under en dag kan skära ut 15-16 par.
Så tar du hand om peccary
Som handskskinn i allmänt skall du inte smörja in dina peccaryhandskar med läderfett, möjligtvis innerhanden efter ett par år då den kan ha börjat torka ut. Undvik väta i den mån det går och se till att växla mellan dina favorithandskar så att skinnet hinner torka ordentligt mellan användningstillfällena.
Robust och vackert

carpincho nubuck

Anses, efter peccary, vara det exklusivaste handskskinnet. Mjukt och isolerande med en slipad narvyta.
Carpincho (Capybara) är en gnagare från Sydamerika. Vi använder nubucken, där narvytan — alltså den blanka och glatta sidan — är slipad, vilket ger ett mockaliknande utseende. Handskarna måste skäras ut från samma skinn för att få färger, struktur och känsla att harmonisera och klassas som en handske av högsta rang.
Så tar du hand om carpincho
Undvik väta så långt det går. Om dina handskar av carpincho mot förmodan blir våta, torka dem plant i rumstemperatur och försök sedan att rugga upp ytan med en mockaborste. Dra handskarna över en bordskant då och då för att bibehålla den goda passformen.
Från svenska och finska skogar

älgskinn

Älgskinn är ett slitstarkt skinn som isolerar bra och har en fantastisk narvstruktur.
Älgskinn har i Norden använts i många tusen år till beklädnad. Det är ett mjukt och fylligt material med en mycket bra isoleringsförmåga och lämpar sig till lite grövre handskar. Älgen har en karaktäristisk och vacker narvstruktur. Lädret är i sin helhet slitstarkt men själva narvytan är något känslig för slitage. Älgskinn använder vi uteslutande i vår linje Sport Classic.
Så tar du hand om älgskinn
Älgskinn tål väta bättre än andra skinn vi använder i våra dressade handskar, även om vi råder dig att undvika regn i den mån det går. Fettar du in älgskinnshandskar finns det stor risk att ytan blir flammig på grund av att skinnet inte absorberar fettet.
Nordamerikansk vitsvansad

hjortskinn

Likt peccaryskinn är skinn från hjort mjukt, smidigt och varmt med en vacker narvstruktur.
Ett och samma par hjortskinnshandskar skärs alltid ut ur samma skinn av en skicklig tillskärare med många års erfarenhet. All elasticitet ligger över handen och handskens längdriktning är stum. Därigenom säkerställs den goda passformen. Lädret är i sin helhet starkt, men själva narvytan är något känslig för slitage.
Så tar du hand om hjortskinn
För att få dina hjortskinnshandskar att hålla länge behöver de vila och torka ordentligt mellan användningarna. Fuktiga material nöts snabbare än torra, och därför råder vi dig att växla mellan dina favorithandskar. Undvik regn i den mån det går, och skulle de mot förmodan bli blöta torka dem plant i rumstemperatur och sträck dem därefter försiktigt i längdriktningen, exempelvis genom att dra dem över en bordskant.
Hårfår från Etiopien

lammnappa

Lammnappa är ett elegant skinn med fantastisk känsla och glans.
Lammnappa kommer från afrikanska hårfår. Vi anser att de etiopiska hårfåren ger ett bättre och finare skinn, troligtvis för att de lever på hög höjd. Passar utmärkt till damhandskar och till dressade herrhandskar. Handskarna skärs ut ur ett och samma skinn för god färgmatchning.
Så tar du hand om lammnappa
Då vår lammnappa är genomfärgad för ett större färgdjup och saknar all form av täckfärg, är de mycket känsliga för väta. Blir handskarna blöta finns det risk att mörka fläckar framträder, särskilt på handskar i ljusa färger. Om mörka fläckar bildas, pröva med att gnugga försiktigt med en mjuk duk med lite talk. Oftast försvinner fläcken.
Tät och vacker

renmocka

Renmocka har en mycket tät struktur och ger en ytterst vacker mocka.
Förr i tiden ansågs svenska handskar av ren vara de mest exklusiva handskarna. Renhudens fibrer ligger mycket tätt och ger ett mjukt och isolerande skinn med vacker yta.
Så tar du hand om renmocka
Mocka i allmänhet är känsligt för väta, och så även renmockan. Skulle dina handskar bli våta, torka dem i rumstemperatur och rugga upp mockan med en borste. Dra handskarna över en bordskant då och då för att bibehålla den goda passformen.
Päls från nya Zealand

lammpäls

Lammpäls är vårt varmaste handskfoder för de kallaste dagarna.
Den Nya Zealändska lammpälsen har liten och tät ull. Vårt varmaste foder av naturmaterial för de kallaste vinterdagarna. Används främst till foder men även som hel handske där dess mocka är utåt och pälsen inåt.
Så tar du hand om lammpäls
När lammpälsen används som foder i en handske krävs ingen speciell skötsel. Lammpälsmockahandskar tillskurna av handskmakare kräver viss skötsel, exempelvis om de blir våta. Låt först handskarna torka i rumstemperatur. Rugga sedan upp mockan med en borste. Dra handskarna försiktigt över en bordskant emellanåt för att bibehålla dess goda passform.