Hoppa till huvudinnehåll
Meny
Läderskola

Läderskola

Din andra hud

Läder är ett naturligt och levande material, en biprodukt från livsmedelsindustrin och ett av de äldsta beklädnadsmaterial som finns. Det är vackert, formbart och ger en god passform. Vissa läder tål väta bättre, medan andra är mjukare. Egenskaperna hos ett läder påverkas bland annat av var djuret levt. Vi väljer vårt läder med omsorg och har ett nära samarbete med garverierna. Eftersom vi arbetat med läder ända sedan 1936 har vi ett bra kontaktnät av kvalitetsmedvetna leverantörer.

Många handskar är tillverkade i läder utan tillsats av färg. I färgade modeller använder vi genomfärgat skinn. Det kräver bättre råvara än vid ytfärgning, men gör att lädret behåller sin naturliga karaktär. Beroende på vad handskarna ska användas till väljer vi nappa, mocka eller spalt. Älgspalt är till exempel poröst och isolerande, och vi använder det i outdoor-handsken Loke som fungerar bra vid lägerelden. Nappa står emot väta bäst och används därför i de flesta skidhandskar.

Army Leather är vårt mest slitstarka läder, från början framtaget till handskar för militärt bruk. Ett specialbehandlat getskinn som passar tuffare förhållanden. Lädret har god impregnering samt en struktur som ger ett effektivt skydd mot väta.

Nötnappa är ett slitstarkt läder med god impregnering. Det får fina nyanser när det färgas samtidigt som det står emot väta och nötning bra. Därför använder vi det i många av våra skidhandskar.

Ecocuir© är ett varumärkesskyddat nötläder som garvats utan tillsatser av krom eller syntetiska färgämnen. Lädret mättas med fett för att bättre tåla väta. Det har en vacker naturlig färg som får en fin patina när handsken används.

Nubuck är ett skinn där narvytan – alltså den blanka och glatta sidan – är slipad, vilket ger en mocka­liknande känsla.

Peccary är vildsvinsläder från Sydamerika. Det är mjukt, smidigt och varmt och anses vara det mest exklusiva lädret.

Älgskinn är ett mjukt, fylligt och isolerande läder med fin strukturerad yta. Lädret i sin helhet är slitstarkt även om ytan är något känslig. Därför använder vi bland annat älgspalt.

Genomfärgat läder gör att skinnet behåller sin naturliga karaktär. Metoden kräver högre kvalitet på råvaran än när lädret bara ytfärgas.

Vildsvinsläder ger ett robust skinn som både är rivstarkt och tåligt mot nötning. Det har en porös struktur som isolerar bra. Vi använder svenskt vildsvinsläder i handskmodellen Loke i outdoor- kollektionen.