Hoppa till huvudinnehåll
Meny
Handskvård

Handskvård

5 tips för långt liv

Läder är ett material som formar sig efter sin användare, mjukt och vackert. Nästan som en andra hud. Med lite vård och skötsel blir dina handskar skönare – och håller längre.

1) Fetta in läder regelbundet så står det emot väta och slitage bättre. Läderfett kan göra lädret mörkare, så vi rekommenderar att prova på en dold yta först. Fukta gärna skinnet lite innan du börjar. Använd en putsduk och gnid tills lädret är mättat. Gör detta på kvällen så absorberas fettet under natten. Det är främst sporthandskar i getskinn och nötnappa som mår bra av läderfett. Vissa andra skinn såsom hjortskinn och älgskinn kan bli flammiga och kladdiga av läderfett.

2) Har du handskar med ventilerande material som GORE-TEX ska du undvika impregnering med silikon. Det täpper igen porerna så att andningsförmågan försämras.

3) Med karbinhaken som följer med vissa modeller kan du fästa handskarna på ryggsäcken. Så håller du rätt på dem och de kan torka utan att tappa formen.

4) Färgat läder kan färga av sig på kläderna när det blir blött, lägg därför inte en blöt handske på andra plagg. Eller välj en modell i ofärgat läder.

5) När du är i backen slits handskarna sällan av själva åkningen. Istället är det stålkanter och vassa pjäxspännen som brukar stå för slitaget. Var försiktig med dem!