Hoppa till huvudinnehåll
Meny

Hestra Glove System

3 lager håller värmen

HESTRA GLOVE SYSTEM bygger på samma tanke som när du har flera lager funktionsplagg på kroppen. Genom att använda flera handskar kan du reglera temperaturen efter väderförhållanden och aktivitetsnivå.

1) Linern är handens underställ, den transporterar bort fukt från huden och skapar ett extra värmande lager. Den bör du behålla på för att undvika kontaktkyla när du utför finmotoriska uppgifter. En tunn liner i fingermodell innanför grundhandsken ökar värmen med cirka 20 procent.

2) Grundhandsken är den du oftast använder. Den håller värmen vid normal kyla och ger bra skydd mot vind och väta. Grundhandsken kan ha fast eller löstagbart foder. Ett löstagbart foder ger större möjlighet att reglera värmen.

3) Skalhandsken är ett förstärkningslager som du drar på när du behöver extra skydd mot sträng kyla, blött väder eller om du står stilla under långa perioder. Skalhandsken skapar ett ytterligare lager av luft vilket isolerar och ökar värmen. Med liner och skalhandske ökar du isoleringen med cirka 50 procent jämfört med om du bara har en grundhandske.

En skalhandske tar inte mycket plats och kan förvaras ihoprullad där du enkelt kommer åt den.

Kombinera efter behov

Antalet kombinationer är stort – välj modeller utifrån dina händers behov, aktivitet och väderförhållande. Till exempel: när du ska ta i tältpinnar kan du använda tunna liners. När du går uppför ett berg stiger kroppstemperaturen, samtidigt som vinden kanske kyler. Använd en vindtät modell med bra ventilation. Vid rast behöver du mer värme än när du rör dig. Ta på en skalhandske ytterst.

Hjärtat går före händerna

Det finns en säkerhetsaspekt också. Händer och fötter är ofta det första som tar stryk när du är ute i kyla. De ligger längst från det man kallar kroppskärnan; livsviktiga organ som hjärta, hjärna, ryggmärg och matsmältning. De finmaskiga blodkärlen i fingrar och tår stängs av när det blir för kallt, du ser det på att huden i fingertopparna vitnar. Enkelt uttryckt kan man säga att kroppen “offrar” mindre viktiga delar för att försöka rädda det som är avgörande för överlevnaden.

Poängen i det här är att du behöver skydda händer och fötter extra mycket i kyla för att kompensera för kroppens naturliga funktion. Tänk på att du kan riskera kylskador på händerna även om du är varm i kroppen i övrigt.